Spookeend 2cv & Audio,Spookeend V1.5, Updates Spookeend V1.5, Audio-System install

Spookeend V1.5, Audio-System install

Zo, na de huiskamer boxen achterin, op een Booster/EQ van papa, werd het tijd voor wat extreems. Erg extreem. Zeker voor mijn doen, in die tijd was audio wel al een hobby, maar dan meer in huis. Het werd een “Pyle” kist, met 2 keer 15 inch, 2 keer mid en 2 keer tweets. Alles in een 200 liter gepoort kist. Eigenlijk een vrij lomp gebouwd 3 weg systeem, links en rechts in 1 kist. Paste precies in de plaats van de achterbank. Pas later is er een custom kist voor gebouwd, kon de bank er weer in. Dit alles speelde in het begin op een 4 kanaler Signat Roc 1. De hele set kostte mij toen 1000 gulden, incl kabels.

Die kist was zeg maar 2 keer 150 watt rms, de Signat deed 2 keer 140 watt rms, op 4 ohm gebrugd. Ik wilde meer, dus smeerden ze mij een Caliber versterker aan. 2 kanaals, en dan bruggen en paralel. Verkopers (shop) had er alleen niet bijgezegt dat die versterker dat niet aankon. Werd loeiheet en brande niet veel later door. Na reparatie, dan maar per kanaal aangelsoten, stukken minder luid, maar bleef het wel heel.

Voorin had ik eerst nog niets. Daar kwam een setje uit de AX die we toen hadden, JBL gto 16 cm compo. Signat er weer bij, compo erop, en gaan. Ik had vreemde deurpanelen gemaakt. Voor mijn doen toen, best netjes, maar vergeleken met nu, best een beetje amateuristisch. Speelde allemaal best, maar ik wilde toch meer. Mijn maatje had me geholpen met een klein gaatje in mijn chassis dicht te lassen (halve bodem) en had wel intresse in de custom kist en de speakers. Amps en compo zijn toen in de Xsara gegaan.

Ik had toen ff nix, en zo is er dus later de Audio-System install in de plaats gekomen.

Na de vorige, niet zo erg super install, toch maar eens hard aan het sparen gegaan. Met als doel, zo hard en zo zuiver mogelijk, voor een betaalbare prijs.  Het merk Audio-System had na lang zoeken de beste value for money voor mijn budget. Ik ben begonnen met een 16 cm compo setje, een 12 inch subwoofer en een 4-kanaals versterker en een powercap. Later is het iets veranderd. Er is een Accu bij gekomen, een 2-kanaals versterker en een setje 13 cm kicks.

Het bouwen van een kist, op zich redelijk eenvoudig. Hout, lijm en schroeven, afgewerkt met een beetje vloerbedekking, klaar. Zo simpel werkt het niet. Meten, zagen, opnieuw beginnen, enz. Ik heb er voor gekozen om de bagageruimte eigenlijk op te offeren. Het reservewiel is naar een plekje onder de motorkap verhuist. Onder de kist kan ik nog net de krik en wat ander gereedschap kwijt.

De kist was ruim 120 liter, beetje veel voor een enkel subje. Ik was toen nog niet zo goed met rekenen, nog niet eigenlijk, gelukkig zijn er altijd anderen waar je wat aan kunt vragen, en zo kom je er wel een keer uit. Zo s ook de ruimte voor de accu ontstaan. En de goede poort.
De sub speelt nu in 56 liter netto, poort is 10 cm in diameter en 30 cm lang. Dat wordt nog iets anders. De kist wordt gedempt en gevuld met met vulling. En de poort wordt 10 cm langer. Dat is nodig omdat ik nu teveel vermogen op mijn sub heb staan voor de huidige poort. Gaat ook weer helemaal goed komen straks.
Ik heb vind het niet erg dat mijn kabels in het zicht liggen zo, het zijn mooie kabels en het past wat meer bij de rest van de eend, zo’n “RAW” inbouw. Alles kabels wel zo veel mogelijk weggewerkt waar ik ze niet wilde zien, maar bij de versterkers, de aansluitingen, vind ik wel gaaf zo.

Nu zit er ook nog een condensator tussen de 2 accu’s. Hierdoor wordt mijn dynamo wat ontzien. Ik heb nog geen mooie foto’s van hoe het nu zit, komt goed later. Als de bank erin zit, dan zie je eigenlijk niets van de kist en de inbouw. Als je door de achterruit naar binnen kijkt, dan kijk je zo in de poort, maar das alles. Als de bank eruit is, heb ik op een event meteen wat om op te zitten, koelbox ernaast en genieten maar. En op meetings haal ik mijn bank er wel uit, dan kun je tenminste alles goed zien. Het is leuk om de verschillende reacties te horen, maar meestal is het toch wel van ” Dat verwacht je niet in een eend” en dat is toch wel leuk om te horen.

Eerst zaten de 16 cm kicks op de plaats waar nu de 13 cm mids zitten. Ik had daar een ruimte van zeg 2,5 liter, en het paste net. Het filter lag achter de speaker en de tweeter ergens in een aflegvakje, verre van ideaal eigenlijk. Toen ik de 13 cm’s erbij kocht, maar een tekening gemaakt voor een kickpanel. Ik heb daar niet veel ruimte voor, maar al weer meer als 2,5 liter. Het “kistje” waar de 16 cm kick nu inzit, is ongeveer 6 liter netto, volledig gesloten. Ondanks dat de scheidings filters nu geen dienst doen als filter voor deze 16 cm kicks, vond ik wel dat ze in het zicht mochten komen. De 13 cm’s en de tweeters zijn nu dus aangesloten op het filter, en de kicks zo op de versterker.

Het materiaal is 9 mm MDF. Op deze kleine opervlakken is dikker niet echt nodig. Met de lijm en de schroeven heb ik nu wel heel stevige kistjes. De bekleding is van “Caliber” netjes zwart. Het zagen heb ik samen met een vriend gedaan. Die is ook wel van het prutsen zo, dus dat is wel gezellig. En een extra handje met het inelkaar zetten van alle onderdelen is eigenlijk onmisbaar.

Ik heb nog geexperimenteerd met vulling, maar dat gaf een minder mooie klank. Nu zijn het “droge” klappen en met vulling klonk het wat rommeliger. De ,nu dus, 13 cm compo wordt met 2 kanalen van de F4-600 aangestuurd, naar het filter. Op de versterker staat deze gefilter op “High-pass” vanaf 150 Hz. De 16 cm kick worden met de andere 2 kanalen van de F4-600 aangestuurd. “Low-pass” tot 150 Hz. Ik ben er nog wel een beetje mee aan het spelen, hoger of lager filteren, maar dat is nog niet echt verandert.

Ondanks dat de scheidings filters nu dus niet voor de 16 cm die in de kickpanels zitten wordt gebruikt, vond ik het wel een mooi plaatsje om ze te plaatsen. Ik heb ze een beetje verzonken gemaakt. De aansluitkabels van en naar de filters lopen verder onder de kickpanels door. Netjes met gekleurde schuifhoesjes. Om de kickpanels echt gesloten te houden, heb ik aansluit-terminals gebruikt. Deze had ik nog liggen, netjes draadjes aan gesoldeerd en klaar. Nu kan ik dus als het moet de panels er eenvoudig uit halen. Ik moet dan wel even de fitlers ergens anders plaatsen, maar het kan, en dat was mijn wens. Ook heb ik de speakers aan de binnenkant gemonteerd. Zo zie je dus geen verhoging van de speaker rand of bevestigjngs schroeven zitten. Geeft al met al een wat strakker geheel.

En het resultaat?? Het gaat goed hard, er komt flink wat “kick” uit, ondanks het geringe volume van de kistjes. Ook is het overall geluid stukken beter nu ik 3-weg speel. Veel completer en het gaat harder en blijft zuiverder.

Related Post